Základní škola a Mateřská škola Razová
Razová 353
792 01 Bruntál

☎ 554 765 010

"Individuální přístup, angličtina od 1. ročníku, kreativita"

28.10.2023

Vesnice Sosnová je sídlem mezinárodně známé firmy Vitaminátor, která se zaměřuje na výrobu stoprocentních ovocných a zeleninových šťáv bez chemie a umělých konzervantů. Areál zahrnuje nejen výrobnu a prodejnu, ale hlavně rozsáhlou farmu s poli, sady, pastvinami a hospodářskými budovami pro chov dobytka. Nechybí ani malý rybníček a sportovní atrakce pro děti.

Toto místo bylo cílem naší školní exkurze, která se uskutečnila ve středu 25. října. Průvodcem nám byl pan David, který dětem pověděl spoustu zajímavostí o pěstování ovoce, zeleniny a dalších plodin, o chovu hospodářských zvířat a vůbec o přírodě.

Během procházky jsme se dozvěděli, jak vypadá v praxi ekologické hospodaření, jak s výrobou kompostu pomáhají kalifornské žížaly a co to je „žížalí čaj“ (nepije se – jde o nejkvalitnější hnojivo 😊).

Prošli jsme sadařovu naučnou stezku, na níž žáci odpovídali na nejrůznější kvízové otázky týkající se zemědělství a přírody. Nechyběla ani ochutnávka skvělého jablečného džusu.

Velké nadšení vyvolalo u dětí seznámení se se zvířátky, ať už to byli koně, krávy, prasátka, králíčci a další. Obdiv vzbudila i technika, zvláště traktory.

Firma Vitaminátor, s tradicí od roku 2008, obhospodařuje 150 hektarů sadů. Jde o rodinnou firmu, jejímž zakladatelem je pan Soška. Má 26 stálých zaměstnanců a sezonně využívá i pomoc brigádníků. Nepoužívá chemické prostředky.

Kromě poučení si chlapci a děvčata užili také zábavu. V areálu se totiž nachází i lanový park a visutá překážková dráha. Tato dráha, ač krátká, je poměrně náročná, a jak nám prozradil pan David, celou ji dokáže absolvovat jen zhruba jedno z padesáti dětí. Z naší školy se to jako jedinému podařilo prvňáčkovi Dájovi a ještě k tomu v rekordním čase!

Na závěr exkurze obdržely děti dáreček v podobě džusíku a některé si nakoupily další výrobky ve firemní prodejně.

Exkurze byla úspěšná a přínosná, neboť představovala ukázkové spojení příjemného s užitečným – tedy zábavy a poučení.